Abdominoplastia

Abdominoplastia

Este abdominoplastia pentru mine?

Abdominoplastia se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor ce prezinta un surplus de piele si grasime  situat in etajul mijlociu si inferior al abdomenului („sort abdominal”). Scopul interventiei este de a inlatura acest sort abdominal, care in unele cazuri poate ajunge la dimensiuni impresionante si de a reface musculatura slabita pentru a obtine un abdomen ferm si neted.

Cauzele unui abdomen flasc sau proeminent pt fi:

  • fluctuatii semnificative ale greutatii
  • sarcina
  • ereditatea
  • interventii chirurgicale anterioare ce slabesc peretele abdominal
  • imbatranirea

Abdominoplastia nu este un substitut pentru un stil de viata sanatos,  bazat pe o alimentatie rationala si o activitate fizica regulata.

Pacientul ideal pentru operatia de abdominoplastie

Pacientul ce va fi supus unei astfel de operatii trebuie sa intruneasca o serie de conditii:

  • conditie buna de sanatate
  • greutate stabila
  • pacientul sa nu suporte fluctuatii de greutate
  • sa nu fie planificate sarcini viitoare
  • sa nu prezinte alte tipuri de afectiuni medicale neglijate ca hipertensiunea diabetul, embolismul pulmonar

Ce trebuie sa respecti inainte de operatia de abdominoplastie

  • fumatul este interzis o luna preoperator
  • pacientul trebuie sa-sa efectueze toate analizele medicale prioritare cerute de catre medicul curant
  • se va evita aspirina si medicamentele anti-inflamatorii timp de o luna preoperator
  • hidratarea intensa
  • purtarea unui corset preoperator timp de 4-6 saptamani pentru corectarea   posturii si intarirea musculaturii abdominale
  • intrerupe administrarea de anticonceptionale

Tipuril de abdominoplastii

  1. abdominoplastia clasica,traditionala-procedura cea mai frecventa , ce implica incizie orizontala de la o spina iliaca superioara la cealalta, intarirea muschilor abdominali, relocarea ombilicului. Se poate asocia lipoaspiratia.
  2. miniabdominoplastia- indicata pentru persoanele normoponderale ,ce nu necesita relocarea ombilicului.Incizia este mai scurta si se excizeaza numai tegumentul si grasimea excedentara
  3. abdominoplastia extinsa- presupune incizie in santul abdominal inferior,prelungita la capetele laterale cu o alta incizie ce permite abordul si excizia flancurilor laterale. Cicatricile sunt ascunse pe linia chilotului.
  4. Abdominoplastia circumferentiala -incizia este circumferentiala ,in jurul taliei si permite indepatarea excesului grasos si tegumentar situat la nivelul abdomenului,soldului ,fese,coapse.Se utilizeaza mai ales in in cazurile de chirurgie postbariatrica,in cadrul procedurii de „body lift”.

Interventia operatorie

Operatia de abdominoplastie necesita spitalizare 2-3 zile, dureaza intre 2-4 ore in functie de tehnica aleasa, anestezia este generala cu intubatie oro-traheala.

Dupa efectuarea inciziei, se decoleaza in plan suprafascial pana la nivelul rebordului costal bilateral si marginea inferioara a sternului , cu respectarea bontului ombilical.Se excizeaza in exces tesutul tegumentar si grasos.astfel incat cicatricea sa fie ascunsa in pe linia chilotului. Pacientele care prezinta vergeturi vor fi multumite de inlaturarea in proportie mare a lor. Un alt pas il constituie intarirea ptin plicarturare a musculaturii abdominale, hemostaza riguroasa,sutura de capitonaj.

Ombilicul se arnjeaza la noul sediu si se sutureaza incizia.

Postoperator

Pacientul va primi medicatie antibiotica,antiinflamatorie, antiantalgica, antiagreganta. Se vor fixa doua tuburi de dren care se suprima la 3-4 zile. Purtarea corsetului este obligatorie tip de 4-6 saptamani. Firele se scot la 14 zile. Mobilizarea este recomandata a doua zi postoperator.

Perioada de recuperare este intre 4-6 saptamani in functie de tipul de interventie

Complicatii abdominoplastie

  1. Sangerare- care poate sa duca la un hematom extins (acumulare de sange in exces care necesita reinterventia), cu necesitate de administrare de sange.
  2. Infectia apare destul de rar; poate sa apara doar la nivelul pielii sau poate fi in profunzime (necesita reinterventia).
  3. Tromboza venoasa a venelor membrelor inferioare, o complicatie care daca apare poate provoca leziuni foarte serioase si complicatii locale: asimetrii, iregularitati, pozitionare incorecta a ombilicului, plicatura a musculaturii incorecta sau insuficienta, necroze cutanate, dehiscenta (pre-operator se efectueaza o ecografie a sistemului venos profund si superficial al venelor de la membrele inferioare impreuna cu montarea intraoperatorie a unor compresii pneumatice pentru mobilizarea sangelui in sens ascendent pe durata interventiei si apoi postoperator cu administrarea de anti-coagulante).
  4. Seromul – acumularea de limfa care poate sa necesite simpla aspiratie ghidata cu un ac (uneori se poate trata conservator) sau chiar reinterventie. Pentru preventia seromului in ultimii ani am inceput folosirea de suturi subcutanate speciale care lipesc pielea si restul de grasime de stratul muscular pentru a nu crea spatii moarte, in care limfa se poate depozita.
  5. Cicatrizarea – ca si in cazul oricarei alte operatii, este imprevizibila, deobicei nu se intampla si depinde de gradul de tensiune al tesuturilor, suturile folosite, unghiul de incizie la nivelul pielii si de capacitatea de vindecare a pacientului. Recomandam postoperator folosirea de geluri siliconice pentru cel putin 6 luni sau pana cicatricea este maturata.

Ingrijiri postoperatorii

  1. Asigura-te ca cineva te va conduce acasa si te va putea supraveghea in urmatoarele 2 zile
  2. Odihna din plin asociata cu o dieta echilibrata,bogata in proteine si cu sare cat mai putina
  3. Hidrateazate intens plus dieta bogata in fructe
  4. Anticonceptionalele sunt interzise timp de o luna inainte si dupa operatie
  5. Fumatul este interzis ca si ridicarea greutatilor
  6. Exercitiile fizice intense, sportul si sala de forta sunt interzise pana la 6 saptamani

Din aceeasi categorie: