Lifting cervico-facial

Despre lifting cervico-facial

Liftingul facial reprezinta o procedura estetica ce are ca scop atenuarea/indepartarea semnelor vizibile de imbatranire de la nivelul fetei. Tehnica  se bazeaza pe principiul simplu, logic ca  imbatranirea  determina scaderea elasticitatii pielii, aparitia de riduri adinci, vizibile, afectarea muschilor gatului si fetei. Acestea se datoreaza inaintarii in varsta , gravitatiei, expunerii la soare, fumatul excesiv si un stil de viata nesanatos.

Pot apela la aceasta procedura persoanele aflate intr-o stare buna de sanatate, incepand cu varsta de 40 de ani.

Pregatire preoperatorie

           Pregarirea preoperatorie pentru lifting cervico-facial consta in:

  1. stoparea cu cel putin 14 zile inainte de operatie a medicamentelor anticoagulante, antiinflamatorii, aspirineice favorizeaza sangerarea excesiva;
  2. oprirea anticonceptionalelor cu 8 saptamani preoperator;
  3. stoparea fumatului cu 2 luni preoperator deoarece ingreuneaza procesul de cicatrizare si favorizeaza producerea necrozelor cutanate
  4. recoltarea analizelor necesare prescrise de medicul curant si consultul preanestezic

In ce consta interventia operatorie de lifting cervico-facial

Durata spitalizarii este de regula 24-48 de ore,iar pacienta nu trebuie sa manance sau sa bea cu 6-8 ore preoperator. Interventia dureaza in jur de 3-4 ore ,putandu-se efectua sub anestezie locala sau de preferat generala. Dupa infiltrarea fetei cu o solutie adrenalinizata, dupa caz se ëfectueaza:

  1. liposuctiei sau lipectomiei, la nivelul gatului, mentonului, partea inferioara a obrajilor si obrajilor daca exista exces de grasime;
  2. in cazul in care exista o atrofie (pierdere de volum la nivelul fetei), liftingul facial se poate asocia injectarii de grasime (lipofilling);
  3. incizie incepand din zona temporala , in portiunea paroasa, ce coboara preauricular, inconjoara lobulu urechii urcand apoi prin spatele acesteia si se pierde in zona paroasa;
  4. decolarea subcutanata , extensia decolarii se face in functie de fiecare caz si de laxitatea tesuturilor.
  5. repozitionarea  planului musculo-aponevrotic si a grasimii pometilor, astfel incat sa se corecteze ptoza profunda, pastrand in acelasi timp expresia naturala a fetei;
  6. excesul de piele obtinut este inlaturat, sutura va fi facuta cu fire foarte fine, astfel incat cicatricile sa fie cat mai putin vizibile.

Ingrijiri postoperatorii in liftingul cervico-facial

De obicei, dupa operatie apar:

  • edem (poate deveni mai accentuat a doua zi)
  • echimoze (vanatai in regiunea gatului si mentonului)
  • senzatie de tensiune dureroasa sau dezagreabila, in special in partea posterioara a urechilor si in jurul gatului.

Postoperator veti primi antibiotic timp de 7 zile ca si medicatie specifica pentru a diminua cat mai mult tumefactia si inflamatia.Tot pentru o evolutie cat mai buna, activitatea fizica trebuie restransa drastic timp de 10 zile. Deasemeni, pacientul trebuie sfatuit sa doarma pe spate si sa evite cat mai mult grimasele excesive, rasul si vorbitul excesiv.

Gheata se va folosi intermitent timp de 3 zile postoperator.

Pansamentul si tubul de dren se vor inlatura dupa 24 de ore, iar firele la 7-10 zile.

Spalatul pe cap este permis in ziua 3-5 de la operatie ,sub supraveghere atenta , iar cicatricile vor fi tamponate de trei ori pe zi cu un unguent antibiotic.

Pe timpul zilei pacienta este sfatuita sa poarte o esarfa  moale(matase) pentru protectie de praf sau murdarie, iar pe timpul noptii un bandaj protector  pentru preventia leziunilor auriculare.

Sunt interzise sauna, sala de sport, expunerea la soare sau solarul timp de 4 saptamani.

Evolutie in cazul intervenmtiilor de lifting cervico-facial

Dupa primele luni de la interventia de lifting facial, edemul dispre, dar persista o indurare moderata in zonele decolate mai degraba palpabila decat vizibila.

Obrajii si urechile isi recapata sensibilitatea normala in cateva zile de la operatie.

Pentru a se putea prezenta in societate fara ca operatia sa fie vizibila trebuie sa se astepte 3-4 saptamani.

Rezultatul definitiv al liftingului cervico-facial poate fi evaluat dupa 3 luni. Cicatricele sunt inca putin roz si indurate si se atenueaza dupa 6 luni.

Trebuie subliniat faptul ca procedura are ca scop ameliorarea aspectului estetic,si ca nu se poate obtine perfectiunea. Deasemeni , nu este o rezolvare a problemelor de ordin emotional.

Complicatii in operatiile de lifting cervico-facial:

Ca  in orice interventie operatorie pot aparea complicatii :

  1. riscurile produse de anestezie (foarte mici)
  2. hematom ce necesita evacure rapida
  3. suferinta sau necroza cutanata (responsabila de intarzierea cicatrizarii, risc crescut ca urmare a intoxicatiei tabacice)
  4. infectii
  5. leziuni nervoase (lezarea unei ramuri a nervului facial, risc crescut de a produce pareza sau paralizie faciala)
  6. cicatrici anormale (hipertrofice sau cheloide, dezvoltarea lor este imprevizibila si depinde de terenul  fiecarui pacient in parte)

Din aceeasi categorie: